Monthly Archives: December 2011
Apa yang anda perlu tahu kandungan minyak sawit untuk memasak
| 30/12/2011 | Posted by didikasi under Biznes, Kesihatan & pemakanan, Pendidikan, Usahawan, Wanita dan kecantikan |
Bagaimana ilmu dan takdir dapat dimengerti dalam kehidupan kita?
| 29/12/2011 | Posted by didikasi under Agama, Dunia Akhir Zaman, Mahabbah, Motivasi, Pendidikan |
Assalamualaikum wmb;
Siapa zat yang memberi kefahaman, ketaatan dan keyakinan dalam hati seseorang? Sesungguhnya tiada siapa akan mampu memberikan kefahaman yang mutlak, terhadap sesuatu perkara walau sekecil zarah pun kecualilah Allah SWT.
Benar! Seseorang yang dapat memahami sehingga ia mendapat keyakinan ia mendapat ilmu daripada Allah SWT. Seseorang Muslim wajib memiliki ‘TAKWA’, ia adalah ketaatan kerana sangat tunduk dan takut kepada Allah SWT.
Orang yang bertakwa akan mendapat ilmu, kefahaman dan keyakinan langsung daripada Allah SWT. Hatinya mendapat ilmu, kefahaman dan keyakinan dengan cara Allah memasukkan keseluruhan itu ke dalam hatinya. Ini memberikan impak senang fahami sesuatu ilmu, ia disebut sebagai ‘Terang Hati’.








Recent Comments